Cauți un Service auto pentru revizii periodice? Citește articolul…

Autoturismul personal este un bun esential pentru viata de zi cu zi, oferind oamenilor mai multa siguranta, mobiliate sporita si mai mult confort in deplasarile zilnice. Totusi, pentru ca o masina sa ne poata ajuta la adevarata sa capacitate, trebuie sa beneficieze de o atentie sporita atat in ceea ce priveste interventiile mecanice pentru inlocuirea pieselor si componentelor uzate, cat si in ceea ce priveste reviziile periodice precum este schimbul de ulei si filtre.

1 – Unde găsești rapid un service auto București?

Este de mentionat si faptul ca, daca va doriti un autoturism pe care sa va puteti baza, este recomandat sa apelati la un service autorizat, primind astfel garantie atat pentru piesele sau componentele inlocuite, cat si pentru manopera. Iar daca sunteti in cautarea unui service auto Bucuresti sau in oricare alta regiune a tarii, un service auto profesional si autorizat, la numai un simplu click distanta, accesand serviceauto.ro, puteti gasi solutia potrivita pentru nevoile dumneavoastra.

2 – Importanta uleiului pentru buna functionare a motorului

In ceea ce priveste reviziile periodice, acestea trebuie respectate cu strictete in special daca discutam despre schimbul de ulei din motor. Uleiul este vital pentru motor precum este sangele pentru corpul uman. Acesta are rolul de a asigura o ungere corecta a tuturor ansamblelor dintr-un motor, prin reducerea frecarilor care apar intre acele componente care sunt intr-o continua miscare cand motorul este pornit.

3 – Ce se intampla daca nu exista ulei in motor?

In cazul in care uleiul este inexistent in motor, prin frecarea acelor componente, temperatura interna ar creste atat de mult incat piesele in continua miscare si frecare s-ar suda intre ele. Pe scurt, lipsa de ulei in motor, ar duce la griparea acestuia, ceea ce inseamna ca ar fi distrus in totalitate. In plus, uleiul are si rol de lubrifiere al pistoanelor in timpul deplasarii in interiorul cilindrilor. Pentru o buna functionare a motorului, este absolut necesara o pelicula fina de ulei pe segmentii pistoanelor.

4 – Cand trebuie inlocuit uleiul motor?

O problema reala pentru buna functionare a motorului, nu se rezuma doar la lipsa uleiului. Nerespectarea intervalelor de schimb poate crea probleme serioase in sensul in care, se vor crea extrem de multe depuneri care se acumuleaza in mod firesc in ulei, acesta pierzand cu timpul sau pe masura ce este utilizat peste limita, proprietatile necesare pentru a putea asigura o ungere corecta. Acele reziduri care se formeaza in motor daca nu se respecta intervalul de schimb impus de producator, vor fi retinute de filtrul de ulei care mai devreme sau mai tarziu se va infunda. Astfel reziduurile respective vor circula libere prin motor si vor produce o uzura foarte mare a componentelor interioare ale motorului. Simeringurile de la pistoane sau turbina daca este cazul, pot fi afectate iar costurile pentru reparatiile aferente in cazul in care apar defectiuni majore, pot fi extrem de mari si chiar este posibil sa nu renteze o astfel de investitie. In functie de fiecare producator si tip de motor in parte, exista intervale de schimb de 15.000, 20.000 sau chiar 30.000 de km sau cel mult un an. Totusi, majoritatea mecanicilor vor recomanda inlocuirea uleiului la 10.000 de km, in special daca este vorba despre un rulaj care se face preponderent in regim urban, caz in care uleiul se uzeaza si isi pierde din proprietati mult mai repede.

5 – Alegeti uleiul motor in functie de vascozitatea potrivita

O intretinere corespunzatoare a autoturismului, nu se rezuma doar la inlocuirea periodica a uleiului, ci si la utilizarea unui ulei potrivit in functie de vascozitate. Fiecare tip de motor in parte functioneaza in parametrii optimi cu un anumit tip de ulei, aceasta fiind o informatie care se regaseste in manualul proprietarului. Aici puteti gasi tot ce aveti nevoie cu privire la voscozitatea potrivita a uleiului, cat si cu privire la alte proprietati ale acestia, daca va trebuie sau nu ulei sintetic, si lista poate continua. Printre cele mai populare norme de voscozitate ale uleiurilor de motor sunt 10W-40, 5W-30, 10W-30 si lista poate continua. Vascozitatea uleiului este foarte importanta deorece motoarele sunt construite in mod diferit de la producator la producator si de la un model de motor la altul. De exemplu, un ulei 5W-30 va curge mai usor prin motor in comparatie cu unul 10W-30 la temperatura de pornire, iar un ulei 10W-30 va curge mai usor in comparatie cu un ulei 10W-40 la temperatura normala de functionare a motorului.

6 – De ce este importanta vascozitatea uleiului?

Vascozitatea uleiului este foarte importanta pentru buna functionare a motorului, datorita faptului ca, In momentul in care temperatura este mica, uleiul de motor se ingroasa, iar in momentul in care se incalzeste, se subtiaza. In cazul in care ma intrebati ce reprezinta acele valori numerice si litera W, lucrurile stau astfel: Valoarea numerica ce se termica in litera W care vine de la “Winter”, se refera la proprietatile de curgere a uleiului atunci cand este frig, iar cea de-a doua valoare numerica, se refera la proprietatile de curgere a uleiului in momentul in care se ajunge la temperatura normala de functionare a motorului.

CONCLUZIE :

In concluzie, in momentul in care discutam despre intretinerea de rutina, inlocuirea uleiului motor, discutam despre una dintre cele mai ieftine si usoare ca dificultate operatiuni care trebuie efectuate periodic la o masina. In ciuda costurilor relativ reduse, uleiul joaca un rol vital si ii sunt atribuite mai multe roluri esentiale in functionarea pe termen lung a motorului in conditii optime, prelungindu-i astfel durata de viata. Schimbarea uleiului pentru motor la timp va va ajuta sa economisiti sume mari de bani pe viitor, pentru ca va va scuti de reparatii capitale la motor.
Pentru un autoturism normal, un schimb de ulei poate costa cel mult cateva sute de lei, iar o astfel de operatiune care dureaza cel mult o ora intr-un service autorizat, operatiune care se realizeaza fie la cel mult un an sau la un anumit interval de km rulati in functie de specificatiile date de producator, va poate salva de la reparatii extrem de costisitoare si inutile daca respectati cateva reguli simple.

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Pinterest

Lasă un răspuns

Așteaptă, se încarcă...